האם כל אחד יכול לפתוח בית ספר למאמנים בישראל ומה אומר "חוק הספורט"?
לאחרונה אנו רואים יותר ויותר אנשים אשר למדו "קורס מאמנים" או קורס מדריכי מאמנים בחו"ל או באמצעות גורמים לא מוכרים בארץ. דבר זה הוביל לשאלה – האם כל תעודת הסמכה בתחום הספורט מתקבלת לפי תנאי החוק?
התשובה בקצרה – לא! מדינת ישראל הסדירה את תחום זה באמצעות כללים מאוד ברורים במסגרת חוק הספורט.
חוק הספורט מגיע להסדיר את העיסוק המקצועי בספורט בישראל. בתוך החוק 18 סעיפים העוסקים בהסדרת התחום, הסמכות מאמנים בארץ, הסמכות מאמנים מחו"ל, חובות של ספורטאים בעת ייצוג המדינה בתחרויות, מוסדות שיפוט ועוד.
כחלק מהחוק, תחת סעיפי הסמכה, קיימת התייחסות על תעודת הסמכה למאמני ספורט וקבלת אישורים והסמכה לפתיחת בית ספר למאמנים המוכר על ידי משרד התרבות והספורט.
תנאים כלליים להקמת בית ספר למאמני כושר
להקמת בית ספר למאמנים או פתיחת קורס מאמנים, יש מספר תנאי סף כלליים שבלעדיהם לא ניתן להקים את מוסד הלימודים. ריכזנו עבורכם תקציר של תנאים אלו:
- בית הספר חייב להירשם כחברה פרטית או עמותה כחוק
- על החברה או העמותה להיות בעלת מטרה מרכזית בהכשרת מאמני ספורט
- לבית הספר תקציב המאפשר את הקיום שלו
- לבית הספר יש הכרה ממנהל הספורט
- לבית הספר אישור ניהול ספרים והוא רשום ברשות המיסים
- בית הספר עומד בדרישות של המוסדות להשכלה גבוהה
- בית הספר עומד בדרישות הבטיחות והאבטחה על פי חוזר המנכ"ל של משרד החינוך
- מיקום בית הספר מאפשר נגישות לרכב פינוי
- עבור מתקני בית הספר יש אישור עסק כחוק
- מנהל בית הספר הוא בעל תואר שלישי בתחומי הספורט או החינוך או בעל תואר שני ותעודת מאמן
- למנהל בית הספר ניסיון של 5 שנים כמאמן ספורטאים בנבחרת ישראל
- בכל פעילות של בית הספר יהיה מגיש עזרה ראשונה על פי התקנות וציוד עזרה ראשונה
- לבית הספר יש תקנון המגדיר את נהלי הפעילות
אישורי הסמכות למאמנים וההכרה בהם
התנאי הבסיסי ביותר עבור פתיחת בית ספר ספורט למאמני כושר או מאמנים של ענפי ספורט אחרים, הוא קודם כל להיות מאמן בעל הסמכה המוכרת על ידי משרד התרבות והספורט. ההסמכה ניתנת לכל ספורטאי שיש לו תעודת מאמן ממוסד לימודים המוכר על ידי המשרד.
מאמנים שהגיעו עם תעודת מאמנים מחו"ל, אינם עומדים בקריטריונים ולכן עליהם לעבור וועדת הסמכה שתחליט האם התעודה שיש ברשותם מספיקה והם יכולים לקבל הסמכה כחוק. ללא הסמכה, לא יוכלו לאמן וגם לא לפתוח בית ספר המכשיר מאמנים או לעסוק בתחום מול מתאמנים ללא האישורים המתאימים.
תוכלו לקרוא עוד על נושא תעודות המסמכה של מאמנים במדריך הבא:
חשוב לציין כי מאמן שלא עומד בקריטריונים והוא ללא הכרה של הוועדה, יהיה עובד שלא כחוק. כמו כן, הוא לא יוכל לקבל שירות מחברות הביטוח, שמחויבות לקבל ממנו אישור הסמכה טרם חתימה על הפוליסה.
מה צריך לעשות כדי לפתוח בית ספר לשיטת ספורט חדשה ולהסמיך מאמנים?
אם אתם רוצים לפתוח בית ספר לשיטת ספורט חדשה ולהכשיר מאמנים שמלמדים בשיטה, עליכם לעמוד במספר תנאים. תחילה עליכם לעבור וועדה המאשרת את ההסמכה שלכם כמאמנים. שנית, עליכם להגיש בקשה להכרה בקורסים השונים של בית הספר. כל קורס חייב בבקשה נפרדת, תוך הצגת מתקן הספורט שבו הוא יבוצע וקבלת אישור על כך.
אילו מוסדות מוכרים כמסמיכי מאמנים?
מוסדות המוכרים כמסמיכי מאמנים הינם מוסדות אשר עמדו בכל התנאים, כולל תנאי הסף המוצגים בנוהל – תנאים להכרה בבית ספר להכשרת מאמנים, אשר נכתב על ידי משרד התרבות והספורט. מוסדות שקיבלו הכרה זו, עומדים בכל התנאים, לרבות תכנית הלימודים, ההתמחויות והכשרת מאמני התכניות.
אילו תכנים חייבים להיות בקורס כזה?
תכני הקורסים ותכניות הלימודים העיוניות והמעשיות קיבלו הכרה והם נלמדים על פי התנאים המופיעים באתר מנהל הספורט. תכניות הלימודים שאושרו יעמדו במספר השעות האקדמיות שנקבעו בנוהל וכך גם משך הקורסים. כמו כן, כל קורס יציין את התחייבות התלמידים, תנאי הסף לציון עובר וכמות התלמידים הנדרשת לפתיחת קורס עיוני או מעשי.
הדרישות של עזרה ראשונה על פי החוק
כחלק מחוקי הספורט, קיימות תקנות הנוגעות בנושא של עזרה ראשונה, הן מבחינת כוח אדם רפואי וציוד עזרה ראשונה. תקנות אלו חלות על בתי הספר אשר קיבלו הסמכה כחוק.
תקנות למגישי עזרה ראשונה בבתי הספר המלמדים ספורט – כל מאמן או מדריך ספורט, חייב לעבור כחלק מההסמכה שלו, קורס עזרה ראשונה של 28 שעות לפחות על ידי גוף של משרד הבריאות, לרבות חיל הרפואה של צה"ל. בסוף הקורס יקבל תעודת עזרה ראשונה למאמני כושר.
כמו כן, כל ארגון של פעילות ספורט באחד מענפי הספורט המצוין בחוק, חייב במגיש עזרה ראשונה, אח, חובש חירום או פרמדיק. הבחירה באיש המקצוע המתאים היא לפי טבלה המצויה בתקנות. מעבר לכך, לכל פעילות ספורט, מצויה בתקנות טבלה המסדירה את הציוד הרפואי שחייב להימצא באותו אירוע.
מה עושים מאמנים שיש להם הסמכה מחו"ל?
מאמני כושר שתעודת ההסמכה שלהם היא מחו"ל, מחויבים בפנייה לוועדה לצורך אישור הסמכה על פי התקנות של משרד התרבות והספורט בישראל.
פנייה לוועדה מחייבת הצגה של מסמכים מתורגמים על ידי נוטריון, המוכיחים את העיסוק שלהם כמאמנים בכירים. הוועדה עשויה לקבוע הסמכה שוות ערך להסמכה בישראל, הסמכה זמנית לתקופה מוגבלת או שליחת הפונה לסטאז' ומבחן הסמכה.
האם ניתן לבטח בתי ספר או מאמנים לפי שיטת כושר לא מוכרת?
חברות הביטוח עובדות על פי החוק ולכן דורשות תעודת מדריך ממוסד מוכר בישראל לפי כל הקריטריונים שצויינו. אם ברצונכם לקבל הצעה לפוליסת ביטוח אחריות מקצועית למאמנים, פנו אלינו, למרכז לביטוח מקצועות הספורט ונשמח לסייע.
לסיכום, אם אתם מאמנים מהארץ או מחו"ל ואתם מעוניינים בהקמת בית ספר למאמנים, עליכם לעמוד בתקנות שנקבעו בחוק. רק לאחר שתעמדו בתקנות אלו ותקבלו הסמכה של בית הספר, תוכלו לרכוש פוליסות ביטוח אחריות מקצועית. אנו במרכז לביטוח מקצועות הספורט נשמח לעמוד לרשותכם.