חשיפה לעומס יתר במהלך פעילות ספורטיבית, עשויה להביא את המתאמן לחוות מצב של שברי מאמץ בעצמות שונות בגוף. ההחלמה משברי המאמץ לוקחת זמן רב ומגיעה לפעמים לחודש וחצי או חודשיים בהם הפעילות הספורטיבית יורדת, לפעמים עד מצב של השבתה.
קיימות כיום שיטות טיפול מעבר למנוחה שעוזרות למתאמנים לחזור לפעילות בהדרגה בדרך מהירה יותר.
בכתבה הבאה נדבר על שברי מאמץ Hairline fracture באזורים שונים בגוף, הסיבות המביאות ספורטאים לחוות אותם ודרכי הטיפול המומלצות כיום.
***כתבה זו היא כתבה לצורכי העשרה, אין לראות בכתבה זו מקור רפואי מוסמך. בכל בעיה של שבר או שברי מאמץ, יש לפנות לרופא***
כשחושבים על שבר, רבים ידמיינו את השבר הקלאסי של רגל או יד המצריכים טיפול בגבס על מנת לאחות את השבר. שבר מאמץ שונה מהשבר המוכר והוא למעשה מתאפיין בסדקים קטנים מאוד בתוך עצם מסוימת. הסדקים מתרחשים כאשר הספורטאי נמצא במאמץ יתר במשך תקופה והם גורמים לכאבים חזקים בעת הפעילות הספורטיבית.
העצמות שלנו מתחזקות ונבנות באמצעות סידן. פעילות גופנית מחזקת את העצמות שמשתתפות בפעילות ספורטיבית מכוונת ולמעשה כל עצם כזו שמתחזקת במהירות, גוזלת סידן מעצמות אחרות בגוף. העצמות שמהן נלקח הסידן הופכות חלשות יותר ואם יש להן חלק ניכר בפעילות הגופנית של המתאמן, נוצרים אצלן סדקים שהם למעשה שברי המאמץ. החלמת שבר המאמץ מצריכה זמן שבו העצם מתחזקת על ידי מצבורי סידן הנכנסים לגוף על ידי מזונות עשירים בו, דבר שלא קורה בין יום. היכולת של תאי העצם לבנות עצם עם סדקים מחדש מחייבת מנוחה לצד טיפול מתאים. גורמים כמו חוסר בשינה, מצב הורמונלי מסוים וכדומה, מחלישים את הגוף ותורמים להיווצרות שברי המאמץ.
להלן הפציעות הנפוצות ביותר בקרב ספורטים לפי סוג העצם:
שבר מאמץ בשוק הנקרא גם שברי מאמץ בעצם הטיביה או בעצם הפיבולה, הם שכיחים, כאשר הסיכוי גדול יותר לסדקים בטיביה עבור ספורטאים העוסקים בריצה. הגורמים לשברי מאמץ אלו טמונים בשינויים פתאומיים של משטח הריצה, לדוגמה, אדם שרגיל לרוץ על חול ים ועובר באופן פתאומי לרוץ על דשא. למשטחי ריצה שונים, דרגות בלימת זעזועים שונות והשינוי בבלימת הזעזועים של הרגל יחד עם ריצה עצימה גורם לשברי מאמץ בשוק.
שבר מאמץ המתרחש בקרסול הוא דומה לסדקים בעצם הטיביה והוא מתרחש גם מאותה הסיבה. כמו כן, אנשים שלהם קשת כף רגל מורמת מהרגיל, עשויים לסבול משברי מאמץ בקרסול יותר מאחרים.
שברי מאמץ בכף הרגל נקראים גם שברי הליכה והם נפוצים בעיקר בעצמות המסרק ובעצם העקב. ניתורים, קפיצות ותנועות חוזרות על כף הרגל יוצרות את העומס ואת השברים באזור זה.
הכאב בשברי מאמץ נבנה בהדרגה. בהתחלה יהיו אלו כאבים קלים וכמעט לא מורגשים, עם הזמן הם עשויים להתגבר כתוצאה מהחמרת השבר ותחלו לראות נפיחות מקומית, הכאב יתגבר בעת מאמץ ופעילות גופנית ותהיה רגישות למגע באזורים מסוימים.
נהוג לחלק את חומרת השברים לדרגות. דרגות 1-2 מעידות על שברים בשלב התחלתי. שברים כאלו לא ניתן לזהות ברנטגן, אלא רק במיפוי עצמות והרבה פעמים בדרגה 1 המתאמן לא ירגיש כאב חזק ולכן לא ישים לב קיימת בעיה. בדרגה 2 המתאמן בהחלט ירגיש כאבים וברוב המקרים ייגש לאבחון וקבלת טיפול. שתי הדרגות הבאות הן 3-4. דרגות אלו של שברי מאמץ נחשבות לדרגות חמורות. שברי מאמץ בדרגות אלו נראות טוב גם ברנטגן. בדרגות אלו יש צורך בטיפול שונה מדרגות 1-2 והכאב הוא חזק ומלווה בסימפטומים נוספים.
יש המון פעולות שניתן לעשות על מנת למנוע שברי מאמץ. המניעה הטובה ביותר היא לעשות אימונים הדרגתיים בהתאם לסרגל המאמצים של המתאמן. סרגל המאמצים צריך להיות בנוי לפי סוג הפעילות, הרמה של המתאמן וכמות האימונים בשבוע וזמן הפעילות בכל פעם. כמו כן, על המתאמן לשים לב האם במהלך אימון או לאחר אימון הוא חש בכאב כלשהו, במידה וכן, יש לנוח מפעילות למשך כמה ימים ולראות האם הכאב חוזר.
מעבר לשתי פעולות אלו, חשוב מאוד לנעול נעליים נוחות ומותאמות לפעילות הספורטיבית שתעשו. יש לאכול נכון וטוב ולישון מספיק זמן בכל יממה על מנת לאפשר לעצמות הגוף לבנות את עצמן מחדש. ככל שתקפידו על הכללים הללו, תצליחו לפתח טוב יותר את שרירי הגוף שיגנו על העצמות שלכם בעת הפעילות הגופנית. אם אתם ספורטאים וזהו המקצוע שלכם, חשוב שיהיה לכם ביטוח בריאות לספורטאים שתוכלו לבצע טיפולים ובדיקות איכותיות שיאפשרו לכם לחזור להתאמן כמה שיותר מהר.
כמו שהבנתם, יש מספר דרגות חומרה לשברי מאמץ ולכן טיפול בשברי מאמץ מחייב התאמה של הטיפול לנזק שנגרם לעצם. בשברי מאמץ החלמה טובה תתבצע כאשר תנוחו כמה שאפשר ותימנעו לזמן מסוים מפעילות גופנית. תקררו את המקום בעזרת שקיות קרח וכך תצליחו להוריד מהנפיחות ולהקל על הכאב. גם מנוחה וגם קרח על הנפיחות לא מרפאים את שברי המאמץ במאה אחוז.
אם אתם רוצים לדעת איך לרפא שברי מאמץ, עליכם להפסיק פעילות גופנית ולחזור אליה בהדרגה. כמו כן, כדי למנוע את ההחמרה בהליכה, מומלץ להוסיף קביים או סד שיעזרו להפחית את העומס על האזור. במקרים חמורים מאוד, בעיקר כאשר מגיעים לדרגות 3-4, יומלץ לכם על ניתוח. הניתוח מאפשר החלמה במיוחד באזורים בהם אספקת הדם נמוכה ואז תאי העצם נבנים הרבה יותר לאט.
ביצוע של אבחון לשברי מאמץ כולל שימוש ברנטגן ומיפוי עצמות והטיפול כמו שהבנתם כולל גם אביזרים ולפעמים ניתוח. כל אלו הם טיפולים הכוללים עלויות גבוהות שלא תמיד מכוסות בביטוחי הבריאות הממלכתיים.
אם אתם מאמני כושר, חשוב שתדעו כי שברי מאמץ מתרחשים אצל ספורטאים כל הזמן ועליכם לדאוג לפתרון ביטוחי איכותי, במידה והם נפצעו ותבעו אתכם על אחריותכם המקצועית. כיום ניתן לרכוש ביטוח למאמני כושר שדואג לכיסוי רפואי ומשפטי בדיוק במקרים אלו. אנו במרכז למקצועות הספורט מציעים ביטוחים משתלמים עבור ספורטאים ומאמני כושר. צרו עמנו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם.
צרו איתנו קשר ונשמח לסייע:
אולי יעניין אתכם:
אנו סוכנות הביטוח המובילה בישראל בביטוח מקצועות הספורט ורפואה אלטרנטיבית. אנו מבטחים מאמנים, חדרי כושר, בריכות שחיה, אחריות מקצועית למטפלים ועוד.
צרו קשר
המרכז לביטוח מקצועות הספורט והרפואה המשלימה הוקם על ידי מאמן כושר לשעבר שהסב את מקצועו לסוכן ביטוח. האתר נועד לתת מידע ופתרונות עבור כל צרכי הביטוח של מאמני כושר, מטפלים ברפואה משלימה, ספורטאים ועסקי כושר בישראל. לקריאה נוספת – עמוד אודות
המרכז לביטוח מקצועות הספורט – אנגלמן ובניו סוכנות לביטוח, המייסדים 41 אבן יהודה