שחיקת סחוס בברך אצל ספורטאים

שחיקת סחוס במקומות שונים בגוף היא תופעה מוכרת מאוד בקרב ספורטאים, המתחילה בדרך כלל בכאבים קלים ועם הזמן הופכת למטרד קשה וכאבים עזים הפוגעים ביכולת להתאמן, ללכת, לשבת ועוד פעולות יום יומיות.


בכתבה הבאה נבין מהו סחוס, היכן הוא נמצא בגוף, איך נוצרת שחיקת סחוסים, איך מאבחנים את הבעיה ומהם הפתרונות המוצעים כיום. כמו כן, נסביר למה ביטוח לספורטאים יכול לעזור לכם במקרה של שחיקת סחוס.

תוכן עניינים

**הכתבה הבאה היא להעשרה בלבד ואין לראות בה מקור רפואי מדויק. בכל בעיה בברך ובסחוס יש לפנות לרופא***

מהו סחוס הברך ומדוע כל כך הרבה ספורטאים סובלים מכאבים ממנו?

הסחוס הוא למעשה סוג של חלבון הבנוי מקולגן ואלסטין והוא נמצא בין עצמות ומפרקים. תפקידו להיות בולם זעזועים ולשמור שהעצמות הגוף לא יתחככו אחת בשנייה ויפגעו. את הסחוס אנו נוכל לראות בין מפרקי הירך, מפרקי הכתפיים, בגידים, בעמוד השדרה, באוזניים, באף ובברכיים. הסחוס מאפשר לעצמות לנוע בתנועה חלקה ומעבר להיותו בולם זעזועים מצוין, הוא מונע את הכאב כאשר העצמות נוגעות אחת בשנייה.

איך נוצרת שחיקה בסחוסים?

שחיקת סחוסים היא פגיעה ממושכת בסחוס הנגרמת מעומס על המפרקים. לכל אדם קיימת שחיקה טבעית ודילול של הסחוס לאורך השנים כתוצאה מפעולות היום יום וכחלק מתהליכי ההזדקנות של הגוף. אצל ספורטאים שמבצעים פעילות גופנית קבועה קיים עומס על המפרקים שגורם לשחיקה של הסחוס באופן קבוע ואיטי.

כל פעילות גופנית עצימה תגרום לשחיקות קטנות וממושכות שלבסוף יביאו לכך שהעצמות יתחככו אחת בשנייה והספורטאי יחוש כאב.

מה גורם לשחיקת סחוס בברך?

שחיקת סחוס בברך הנקראת גם  Osteoarthritis זו אחת הבעיות הנפוצות אצל ספורטאים ואצל מבוגרים מעל גיל 45. האדם הסובל יחוש כאבי ברכיים עצומים שיתחילו מכאבים עמומים שיתגברו עם הזמן.

אז איך נוצרת שחיקת סחוס בברך? למעשה השחיקה של הסחוס בברך היא מחלה מוכרת וידועה שבה העצם התת סחוסית נשחקת וחלים שינויים מבניים בכל הברך עקב כך. שחיקת סחוס בברך טיפול, מחייבת שיקום של האזור על ידי חיזוק שרירי האזור כדי שיהוו גורם יציב לעומסים שמופעלים על האזור.

לשחיקת סחוס בברך גורמים רבים הקשורים בפעילות היום יום המשפיעה על הסחוס של המפרק. בשחיקת סחוס בברך ספורט עצים, הספורטאי מסתכן בסחוס שחוק בברך וכאבים עזים שיובילו אותו להפסקה ממושכת.

לפעמים הסובלים משחיקת סחוס בברך יסבלו גם מדלקת באזור או זיהום. כאשר מדובר בדלקת הגוררת עמה נפיחות, ניתן לטפל בעזרת נוגדי דלקת שיפחיתו אותה ואת הנפיחות. כאשר מדובר בזיהום, יש לדאוג ולרוב תופנו לניתוח.

איך מאבחנים שחיקת סחוסים?

אבחון נכון של שחיקת סחוס יתחיל בתשאול של הספורטאי. רופא יכול לחשוד בשחיקת סחוסים כאשר הוא שומע את תלונותיו של המטופל. לרוב, התלונות יהיו כאב חזק ובלתי נסבל בעת הליכה או ביצוע של פעילות גופנית.

לאחר התשאול, ישלח הרופא את הספורטאי לבדיקת MRI. הבדיקה תאשר את החשד לשחיקת הסחוס וגם תיתן מיקום מדויק של האזור השחוק. רק לאחר שהתקיים אבחון מדויק, יתאים הרופא את שיטות הטיפול. כחלק מהאבחנה, נהוג לחלק את הפגיעה לשטחית או עמוקה. שיטת הטיפול תותאם למצב שהוגדר.

מה הפתרונות המוצעים כיום לטיפול?

בניגוד לפציעות ספורט אחרות, שבהם מנוחה עוזרת לרפא את הפציעה, בשחיקת סחוסים, לרוב תצטרכו ניתוח שבו ישתילו לכם סחוס חדש או שיעודדו את הגוף לייצר סחוס חדש. ניתוח מומלץ כאשר הפגיעה מראה כי אין בכלל או כמעט סחוס באזור המפרק.

במצבים של פגיעה ממושכת כמו אצל ספורטאים, ניתן לבצע גם טיפולים בחומצה היאלורונית שמזינה את הסחוס ומקלה על הכאבים, טיפול ביולוגי בפקטורי גדילה הכוללים טסיות ותרומבוציטים העוזרים לשקם את האזור הפגוע. כמו כן, בטיפולים אלו המטופל יוכל לקבל משככי כאבים ונוגדי דלקת. במקרים חריגים מאוד, שהמפרק נשחק יחד עם הסחוס, יפנה אתכם הרופא לניתוח החלפת מפרק.

ניתוח לשחיקת סחוס בברך

לפני שיפנו אתכם לניתוח לשחיקת סחוס הברך, קודם יפנו אתכם לאורתופד. למעשה, לא תמיד יומלץ על ניתוח ועל האורתופד לתת חוות דעת רפואית על פי ההיסטוריה הרפואית שלכם, בדיקה של האזור ובדיקת תצלומי דימות שתעשו.

במידה והאורתופד לא ימליץ על ניתוח, הוא יפנה אתכם לפיזיותרפיה על מנת לשפר את טווח התנועה של הברך, דיקור וכירופרקטיה ורכישת עזרים להליכה. פתרונות אלו פחות מתאימים לספורטאים שמעוניינים לחזור לפעילות ולכן אם ספורט הוא המקצוע שלכם, ישקול הרופא כן לנתח.

מעבר לפתרונות הטיפול המוצעים, ניתן כמובן לבצע טיפולי עזר נוספים שהזכרנו קודם כמו חומצה היאלורונית ופקטורי גדילה.

איך תימנעו פגיעה בסחוסים שלכם?

ספורטאים שרוצים למנוע שחיקת סחוסים יצטרכו לחזק את שרירי המפרקים הפעילים בספורט שהם עושים. כאשר החיזוק וההכנה הם טובים, ניתן למנוע את שחיקת הסחוסים. חשוב לשים לב כי בכל ספורט אזורים ומפרקים שונים בגוף עובדים ויש לחזק לא רק את האיברים המרכזיים. כך לדוגמה, אדם שהספורט שלו הוא ריצה, צריך לחזק גם את מפרקי הכתפיים ולא רק את מפרקי הברך או הירך.

האם ניתן להתאמן עם שחיקה בסחוסים?

חשוב וכדאי לדעת שכן ניתן להתאמן כאשר קיימת שחיקת סחוסים, אך חשוב לעשות זאת בצורה נכונה. כאשר אתם מעוניינים להתאמן כאשר הסחוס שחוק באחד המפרקים, עליכם לבצע פעילות גופנית שתתרום לכם ותעזור להתמודד עם הכאב ולהחזיק את האזור יציב, למרות שהסחוס נשחק ובלימת הזעזועים אינה טובה.

עליכם לבצע פעילויות שמחזקות את השרירים סביב המפרקים הבעייתיים. כמו כן, מומלץ להפחית עבודה עם משקלים ולהגדיל רמת קושי בהתקדמות איטית. מעבר לכך, חשוב לא להתאמן כל יום ולתת לסחוס את הזמן לבנות עצמו מחדש, לכן חשוב לבצע פעילות יום כן, יום לא.

איך ביטוח בריאות לספורטאים יכול לעזור במקרה של שחיקת סחוסים?

שחיקת סחוסים היא פגיעה קשה המצריכה בהרבה מן המקרים טיפולים ניתוחיים יקרים. ספורטאים שחווים שחיקת סחוסים עלולים להיות מושבתים זמן רב מפעילות גופנית ויהיו להם עלויות ניתוח גבוהות. ספורטאי שיש לו ביטוח בריאות לספורטאים יוכל לשלם את עלויות הניתוח ועלויות הישיבה הממושכת בבית בעזרת כספי הביטוח.

חשוב לציין שגם מאמנים חייבים שיהיה להם ביטוח אחריות מקצועית למאמני כושר, על מנת להיות מוגנים בעת תביעות של מתאמנים בטענה שאימון בצורה לא מידתית ובאופן רשלני גרם נזק למתאמן.

לסיכום, פגיעה בסחוס עשויה להביא לכאבים שהולכים וגוברים ועשויים להביא את המתאמן למצב של עצירה בפעילותו הגופנית. עם זאת, אין להפסיק להתאמן כלל, אלא לבצע פעילות גופנית בצורה איטית יותר, על מנת לתת לסחוס לבנות את עצמו. בכל מקרה של פגיעת סחוסים, יש לפנות לרופא המטפל וחשוב גם לדאוג לביטוחים שלכם, על מנת שתוכלו לשלם מכספי הביטוח על הטיפולים היקרים במידה ויהיו.

צרו איתנו קשר ונשמח לסייע:

אני מאשר/ת שקראתי את תקנון האתר | מדיניות הפרטיות

אולי יעניין אתכם:

המרכז לביטוח מקצועות הספורט והרפואה המשלימה

אנו סוכנות הביטוח המובילה בישראל בביטוח מקצועות הספורט ורפואה אלטרנטיבית. אנו מבטחים מאמנים, חדרי כושר, בריכות שחיה, אחריות מקצועית למטפלים ועוד.

צרו קשר

אני מאשר/ת שקראתי את תקנון האתר | מדיניות הפרטיות
ביטוח בריאות לספורטאים
למדו כיצד תוכלו לקבל הנחה בעקבות העיסוק בספורט
לוגו המרכז לביטוח מקצועות הספורט והרפואה האלטרנטיבית

צרו קשר

אני מאשר/ת שקראתי את תקנון האתר | מדיניות הפרטיות
הודעת וואטסאפ

הודעת וואטסאפ

Call Now Button דילוג לתוכן