שיאצו – שיטת טיפול ברפואה משלימה

שיאצו, Shiatsu, היא שיטת טיפול יפנית המתבססת על הפעלת לחץ עדין באמצעות אצבעות באזורים שונים בגוף. הרעיון שעומד מאחורי השיטה היא, שבאמצעות מגע אצבע במקומות שונים, בין אם זה בעמוד השדרה או באזורים אחרים בגוף, אפשר לשחרר לחצים ומתחים, פיזיים ונפשיים.

השם שיאצו מורכב משי- אצבע ביפנית, ואצו-לחץ. במהלך השנים היא התפתחה ונוספו לה כלים שונים אשר משמשים את המטפלים בה בכל רחבי העולם.

תוכן עניינים

מקור שיטת הטיפול

מקור השיטה כאמור ביפן. היא פותחה במאה העשרים והתבססה תחילה על מקורות של הרפואה הסינית העתיקה. עם הזמן, בפרט כשהיא הגיעה אל המערב, נוספו לה רעיונות יותר מערביים, כמו למשל שימוש באנטומיה, פיזיולוגיה ועוד.

באחד הגלגולים של התפתחות השיטה, נוספו לה גם רעיונות שהתעסקו באבחון וטיפול באמצעות שחרור אנרגיות בגוף, מתוך מחשבה שאם אזור מסוים בגוף כואב ומתוח אז זה סימן שהאנרגיה במקום חסומה, אם נשחרר אותה אז גם האזור ישתחרר.

אומנם שיאצו נחשב לחלק בלתי נפרד מטיפולי רפואה משלימה, אך היום נהוג להשתמש בשיטה זו גם בתחומי רפואה קונבנציונאלית, כולל במועדוני ספורט, מרכזי שיקום ומקומות אחרים.

איך מתבצע הטיפול?

טיפול שיאצו מתבצע כאשר המטופל שוכב על המיטה או על מזרן רחב על הרצפה, לבוש בבגדים נוחים שיאפשרו לו גמישות ותנועה בצורה נוחה ופשוטה. המטפל מפעיל עליו לחץ באמצעות אצבעות באזורים שונים בגוף. הלחץ יתבצע בתנועות איטיות לאורך קווים שונים בגוף, קווים אשר מוכרים בתור קווי אנרגיה (מרדיאנים).

על המטפל להפעיל לחץ מתון, זאת על מנת שלא יכאב למטופל יתר על המידה. המטרה היא לשחרר את המקום, כך גם לשחרר חסימות אנרגטיות ולאפשר את זרימתן באופן חופשי.

הנחת היסוד בשיאצו, כמו בטיפולים רבים אחרים ברפואה משלימה היא, כל תחושת כאב, מחלה או פגיעות פיזיות אחרות, נובעות מחסימה של אנרגיה, אשר יוצרות חוסר איזון, מה שמוביל בסופו של דבר לתחושת כאב, פגיעות וחולשה. ברגע שמצליחים לשחרר את החסימה האנרגטית, אז התחושה עוברת.

טיפול בשיאצו

טיפול שיאצו נמשך בין חצי שעה לארבעים וחמש דקות. ההמלצה היא להימנע מארוחה כבדה לפני הטיפול וכן, יש לספק למטפל את כל המידע אודות ההיסטוריה הרפואית, טיפולים נוכחיים ודברים אחרים שיכולים להשפיע על הטיפול.

באילו בעיות זה יכול זה לטפל?

טיפולי שיאצו מיועדים, בדרך כלל, לאנשים שחווים תחושות כאב שונות בגוף, כולל אנשים שמתמודדים עם תסמונות כאב שונות, למשל, כאבי ראש ומגרנות, כאבי גב, וכן אנשים שחווים בעיות אחרות, כמו למשל, בעיות במערכות העיכול, הפרעות שינה, פגיעה במערכת החיסון, בעיות נוירולוגיות, בעיות אורתופדיות, וכן בעיות רגשיות כמו דיכאון, מתח ועוד.

בדומה לטיפולים אחרים, גם שיאצו מיועד לילדים ולמבוגרים כאחד. למשל, ניתן לבצע את הטיפול בקרב ילדים שמתמודדים עם בעיות הפרעות קשב וריכוז. חשוב כמובן לבדוק לפני כן, האם מצבו של המטופל מאפשר טיפול מסוג זה.

נקודה חשובה נוספת שיש להדגיש, נשים בהריון צריכות לוודא לפני הטיפול, שאכן יש באפשרותן לעבור אותו, מבלי שזה יפגע בהן או בעובר. ייתכן מאוד שבמקרה שלהן, הטיפול יתבצע בצורה מעט שונה. מטפלים רבים ממליצים על טיפול לנשים בהריון, זאת על מנת להקל על תחושת הכאב ואי הנוחות, ולאפשר זרימת דם טובה יותר באזורים שונים בגוף.

על פי רוב, תוך ארבע עד שישה טיפולים אפשר להרגיש שינוי ולראות שיפור, בין אם זה בירידה בעוצמת הכאב ושיפור בטווח התנועה והגמישות.

שיאצו – לימודים וקריירה

כיום אפשר ללמוד שיאצו במקומות שונים, בין אם זה בבתי ספר שמיועדים לכך ובין אם זה במכללות לרפואה משלימה. הלימודים נערכים במסגרת קורסים שנתיים וכן במסגרת לימודי תעודה שנמשכים תקופות זמן שונות.

בישראל, להבדיל מיפן, אין דרישה בהכרח לתעודת מטפל על פי חוק, אך יחד עם זאת, על מנת לעבוד במקום מקצועי ומוכר, כמו למשל קופות חולים, בתי חולים, מרכזי שיקום, קבוצות ספורט, קליניקות לרפואה משלימה, הרי שיש חובה ללמוד את הנושא באופן מקצועי, לעבור את המבחנים בהצלחה ולקבל תעודת מטפל ממקום מוכר.

כל מי שעוסק בתחום, חייב לעשות ביטוח אחריות מקצועית למטפלים, זאת על מנת להגן על עצמו מפני תביעות משפטיות של לקוחות וכן על מנת להגן על עצמו מפני מצבים אחרים שעלולים להגיע אל כתלי בית המשפט. כך נהנים מהגנה של חברת הביטוח וניתן להמשיך לעבוד בראש שקט.

לסיכום:

שיאצו זה סוג טיפול מאוד חיוני וחשוב, אשר יכול לעזור מאוד לאנשים אשר זקוקים לטיפול פיזיולוגי עדין ואיכותי. בעזרת מטפלים איכותיים, אפשר להתגבר על הרבה מאוד בעיות פיזיולוגיות ורגשיות.

שתפו עמוד זה:
סוגים שונים של טיפולי רפואה משלימה
צרו קשר
אני מאשר/ת שקראתי את תקנון האתר | מדיניות הפרטיות
לוגו המרכז לביטוח מקצועות הספורט והרפואה האלטרנטיבית

צרו קשר

אני מאשר/ת שקראתי את תקנון האתר | מדיניות הפרטיות
הודעת וואטסאפ

הודעת וואטסאפ

Call Now Button דילוג לתוכן